Stress en zwanger worden
Als je zwanger wilt raken is het een goed idee om stress te vermijden. Alhoewel de relatie tussen stress en verminderde vruchtbaarheid nog niet helemaal is bewezen lijkt stress van invloed te zijn op de vruchtbaarheid van de vrouw
De functie van stress
Stress is een overlevingsmechanisme van de mens maar ook van dieren. Langdurige stress zorgt er voor dat ons lijf het hormoon cortisol aanmaakt. Cortisol zorgt er voor dat ons lijf op korte termijn meer weerstand kan bieden tegen dreigend gevaar. Helaas gaat dit ten koste van andere systemen in ons lichaam zoals het immuunsysteem.
Natuurlijk is niet alle stress ongezond. In tegendeel zelfs. Zonder stress zou alles maar saai zijn. Stress zorgt er voor dat je uitgedaagd wordt en zet je aan tot betere prestaties. Stress wordt dan ook onderverdeeld in positieve en negatieve stress. Dit artikel gaan dan ook over negatieve stress. Dat is het gevoel van drukte, piekeren, vragen en het knagende onrustige gevoel dat je ervaart als het om je heen te veel of te druk wordt.
De invloed van stress op de kans om zwanger te worden
Zoals vermeld vinden er lichamelijk veranderingen plaats onder invloed van langdurige negatieve stress. Het stresshormoon cortison wordt aanmaakt wat er voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Ook de ontwikkeling van de eicellen wordt hierdoor onder druk gezet en de kwaliteit van het mannelijk zaad wordt minder.
Stress wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op een miskraam.
Het libido van stellen wordt ook negatief beïnvloed door stress. Hier moet wel bij gezegd worden dat wanneer er een kinderwens is het libido niet zo belangrijk is maar er ook gewoon gevreeën kan worden voor het goede doel.
Doordat mensen anders dan dieren vaak goed met stress om kunnen gaan (stressbestendig zijn) lijkt de invloed van stress mee te vallen. Vooral in combinatie met IVF is er onderzoek gedaan over de relatie tussen stress en zwangerschap. De kans op een succesvolle zwangerschap lijkt met maximaal zo'n 10 tot 20% af te nemen onder invloed van stress. Dit effect is veel kleiner dan bijvoorbeeld roken of overgewicht.
Stress schadelijk voor je ongeboren kind
In tegenstelling tot zwanger worden is de relatie tussen stress en de gezondheid van je ongeboren kind wel goed vastgelegd. Stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een lager geboortegewicht en gedragsproblemen op later leeftijd zoals ADHD.
Stress vermijden
als je zwanger bent of zwanger wilt raken is het aan te raden om stress uit de weg te gaan. Hoe dat moet is voor iedereen verschilldend. Soms heerst er spanning en onzekerheid in een relatie omdat het zwanger worden niet wil lukken. Vaak helpt het om er over te praten met je partner of een vriend of vriendin.
Als het op je werk of prive leven erg druk is kan het helpen om daar eens kritisch naar te kijken. Neem je te veel hooi op je vork ? Als je dat nu al doet bedenk dan wel dat je strakjes nog veel minder tijd hebt. Probeer voor jezelf te bepalen wat je nu echt belangrijk vind en trek daaruit je conclusies.
Je kunt ook proberen de invloed van stress te verminderen. Je kunt proberen je minder aan te trekken van gebeurtenissen om je heen maar soms helpt het ook om met een professional te praten die het eens objectief kan bekijken en je misschien wat tips kan geven.
Interessante forumvragen
- zwanger/stress
- Kan je van stress een miskraam krijgen ?
- stress
- Stress
- Stress
- Steken in buik - stress?
- Hormonen stress of depressie
- stress