Groei, je kindje wordt steeds groter

  • Groeien
  • Groeicurve jongens
  • Groeicurve meisjes

Vanaf de geboorte wordt de lengte van jouw kindje bijgehouden. Hiermee kun je al vrij snel voorspellen hoe groot je kindje gaat worden en groeiproblemen snel opsporen

De groei van je kindje

Tijdens het eerste levensjaar groeit je kindje heel erg snel. Niet zo hard als in de baarmoeder maar toch zal je kindje de rest van zijn of haar leven niet meer zo snel groeien als in het eerste jaar. De 4 eerste maanden groeien kindjes het meeste. Daarna neem de de groei af. Vanaf een maand of 7 tot 2 jaar blijft de groei min of meer gelijk per maand. Aan het einde van het eerste jaar is je kindje gemiddeld maar liefst 30 centimeter gegroeid !

Je baby meten

Zolang je kindje nog jong is, wordt het afgeraden om zelf thuis de lengte van je kindje op te meten. Zonder de juiste toestellen is het lastig om de lengte van je kindje goed te bepalen bovendien loop je de kans dat je je kindje pijn doet als je het recht legt om te meten. Na de geboorte of bij het consultatiebureau ligt een 'apparaat', een meetlat met een plankje aan het hoofdeinde en een verschuifbaar voeteneinde waarmee je je kindje wel zonder gevaar op kunt meten. Je kindje wordt met het hoofdje tegen de bovenkant aan gelegd en het plankje wordt geschoven naar waar de voetjes zouden komen als je kindje zich zou strekken. Dit vergt vaak een beetje inschatting waardoor de meting niet altijd even nauwkeurig is. Een enkele meting zegt dan ook weinig over de groei van je kindje. Pas wanneer er een patroon ontstaat, kun je daar meer over zeggen.

De groeicurve

Iedere keer dat je naar het consultatiebureau gaat wordt de groei van je kindje genoteerd (net zoals het gewicht van je kindje) in een speciaal boekje en ook in de computer. In dit boekje staan de normale groeipatronen van kinderen beschreven in 5 lijnen. Deze kaarten zijn gebaseerd op data van de WHO (Wordt Health Oranisation) en gaan van 0 tot 5 jaar. Op deze kaarten staan 5 lijnen. De middelste lijn geeft de gemiddelde groei aan. De lijn daarboven en daaronder geeft de 95% interval aan. Dat wil zeggen dat 95% van alle kinderen binnen deze lijnen vallen. De 2 buitenste lijnen geven het 99% interval aan. 99% van de kinderen valt binnen deze lijnen.
Op zich zegt het niet zo veel binnen welke lijnen je kindje op een gegeven moment valt. Sommige kinderen zijn gewoon groot en sommige kinderen niet. De ontwikkeling van die lijn is veel belangrijker. Als deze opeens extreem stijgt of daalt, is dat een indicatie voor een eventueel groeiprobleem. Ook de verhouding lengte/leeftijd kan op deze kaart worden uitgelezen. Als je kindje op de buitenste lijn zit met zowel gewicht als lengte is je kindje dus prima in verhouding maar is je kindje gewoon groot of klein voor zijn of haar leeftijd.
Daar komt ook nog eens bij dat veel baby's groeisprongen maken. De ene keer blijven ze achter in de groei om de volgende keer weer iets voor te liggen. Onderzoek heeft laten zien dat het zelfs voor artsen nog wel eens lastig is om de groeicurves goed uit te lezen en de juiste conclusies te trekken.

Andere factoren

Er zijn veel factoren die de groei van je baby kunnen beïnvloeden. Aan sommige kun je wat doen maar aan andere helemaal niets. Deze factoren zorgen er voor dat je kindje langzamer of juist sneller kan groeien.

  • De lengte van de ouders. Als beide ouders lang zijn of als er lange mensen in je familie voorkomen, is de kans dat je kindje groot wordt ook groter en andersom
  • Als je zwanger bent van een tweeling of meerling zijn de kindjes vaak minder groot bij geboorte
  • Geslacht, jongetjes zijn over het algemeen groter dan meisjes
  • Eetgewoonten en gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap. Als zij bijvoorbeeld rookte, alcohol dronk of hoge bloeddruk had tijdens de zwangerschap kan het geboortegewicht lager liggen. Bij andere aandoeningen zoals zwangerschapsdiabetes ligt het geboortegewicht van je kindje juist hoger
  • Stress bij de moeder kan leiden tot een lager geboortegewicht
  • Gezondheidsproblemen bij je kindje kunnen er ook voor zorgen dat je kindje minder goed groeit. Denk bijvoorbeeld aan een virus of infectie op jonge leeftijd of een geboorteafwijking

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Ontwikkeling van de baby'