Ontwikkeling van je baby in de elfde maand

Nog zelfstandiger

Misschien heb je al eens gedacht dat je baby niet echt een baby meer is want je baby begint al een echt mannetje of vrouwtje te worden. Als je de cliche nog niet begreep, dan snap je hem nu waarschijnlijk wel. Ze groeien zo snel op en de tijd vliegt voorbij. Je baby zal steeds meer een eigen willetje, eigen voorkeuren en een eigen karakter ontwikkelen. Je baby zal ook net zoals vorige maand de grenzen steeds meer opzoeken. Wees hierbij geduldig en maak duidelijk wat wel en niet mag maar zorg er voor dat je baby dit ook kan snappen. Als je baby met de bal mag gooien, snapt je baby nog niet dat het niet met het bord mag gooien (de baby kent nog weinig tot geen categorieën weet je nog ?). Je baby kan boos, zelfs woedend worden als het z'n zin niet krijgt. Het loont dan ook vaak de moeite om de omgeving van de baby aan te passen op wat wel en niet mag. Laat dus geen spullen slingeren of zelfs in het zicht liggen waar de baby niet mee mag spelen.

Duidelijk verschil tussen jongens en meisjes

Doordat een jongetje meer testosteron bezit (ook al als baby) dan meisjes zullen de hersenen zich anders ontwikkelen. Testosteron speelt een grote rol bij 'hersenlateralisatie'. Dit is het proces waarbij hersendelen zich specialiseren. De hersenen van jongens specialiseren zich meer dan die van meisjes. De hersenen van meisjes daarentegen werken meer samen.
Hierdoor zijn vrouwen vaak sociaal vaardiger. Ze praten eerder en vaak begint de ontwikkeling ook wat vlotter wardoor veel meisjes eerder kunnen lopen, kruipen etc.
Jongens richten zich vaker op een 'instrument'. Daardoor vinden jongens vaak auto's interessanter. Ze kunnen daar uren mee spelen en de werking ervan tot op detail uitpluizen.
Je ziet ook vaak dat jongens en meisjes anders met hetzelfde speelgoed spelen. Jongens rijden een auto over een zelfverzonnen traject. Meisjes laten de auto's bijvoorbeeld met elkaar praten.

Laat je baby maar werken

Je baby begint langzaam simpele zinnen en instructies te begrijpen. Dit vermogen kun je oefenen door simpele instructies te geven en je baby duidelijk te maken wat je wilt (bijvoorbeeld door te wijzen). Voor je baby is dit een heel leuk spelletje want als het lukt, zal je baby o zo trots op zichzelf zijn !

Boekje lezen

Veel baby's houden er van om te lezen, het liefst samen met pappa of mamma. Alhoewel baby's nog niet echt kunnen lezen en weinig van de woorden uit kunnen spreken, herkennen ze al heel veel. Als ze een favoriet boekje hebben. zul je merken dat ze alle plaatjes al aan kunnen wijzen als jij het woord noemen. Veel baby's zullen ook plaatjes aanwijzen die jij dan moet benoemen. Dit is niet alleen een geweldige manier om de taalontwikkeling van je baby te bespoedigen maar het is ook nog eens leuk !

Alles draait om de baby

We hebben het al een tijdje gehad over het vermogen van de baby om zich in andere te verplaatsen. Je baby ontwikkelt dit langzaam maar het zal nog jaren duren voordat dat vermogen volledig uit ontwikkelt is. Voorlopig draait de wereld van de baby nog maar om 1 persoon. De baby zelf. Dit heet egocentrisme. Dit heeft niets te maken met egoïsme zoals wij het kennen. Je baby kan nog niet anders dan aan zichzelf denken. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je baby nog niet echt is staat is om te delen. Als een kindje samen met andere kinderen speelt. merk je dat snel. Ze lijken wel leuk samen te spelen maar in werkelijkheid kijkt je baby niet naar wat de ander nou leuk vindt. Misschien geeft je baby wel een speeltje af maar dat is om te kijken wat de reactie is. Niet omdat je baby beseft dat de ander het wel eens zou willen hebben.
Dit wil niet zeggen dat je niet moet oefen met delen. Juist wel ! Je baby zal langzaam het besef ontwikkelen dat anderen ook wensen hebben en zich daarin kunnen verplaatsen. Juist door te oefenen. daag je je baby uit om zich verder te ontwikkelen !

Schoenen, sloffen en sokken

Lang niet alle kindren lopen al maar veel baby's zullen er nu toch aan beginnen. Het is dan belangrijk dat ze de goede schoenen, sloffen en sokken dragen zodat ze zich beter kunnen voortbewegen.
Niet iedereen is het er over eens wat het nu precies het beste is voor je kindje maar over het algemeen wordt het volgende aanbevolen. Sokken met anti sliplaag zijn goed om te kruipen maar om te leren lopen niet zo. Leren lopen op sokken die niet glijden is veel lastiger dan leren lopen op sokken waar je gemakkelijker in kan lopen.
Sloffen geven geen steun en zijn daarom alleen geschikt voor binnen. Voor sloffen geldt hetzelfde als voor sokken. Een stroeve anti-sliplaag maakt het lastiger voor je baby om te leren lopen. Natuurlijk hoeven je sloffen niet spekglad te zijn. Het hangt ook af van de ondergrond. Laminaat is van zichzelf al gladder dan tapijt.
Schoenen kun je het beste kopen met een flexibele zool. Veel schoenen in sportwinkels hebben keiharde zolen. Het staat misschien heel erg leuk, je baby in kleine merkschoenen en vaak zijn ze ook nog eens niet zo duur. Maar dit is vaak niet zo prettig voor je baby als deze begint met lopen. Een goede schoenenzaak kan je vaak beter passende schoenen aanmeten. Vaak zijn deze schoenen ook een stuk duurder. Als je een beetje zoekt bij de goedkopere zaken vind je ook goede schoenen met goede zolen voor minder geld.
Kindervoeten kunnen in heel weinig tijd heel veel groeien. Je voelt dit niet altijd aan de teen van de schoen omdat de teentjes van je baby nog erg klein zijn. Je zal niet de eerste ouder zijn die ineens opmerkt dat je baby 'raar loopt' om er vervolgens achter te komen dat de schoenen te klein zijn. Bij de meeste schoenenwinkels kun je gratis een plastic voetenmeter krijgen waarmee je de maat van je baby in de gaten kan houden. Meet regelmatig (zeker 1x per week) de voetjes van je baby op en kijk goed hoeveel de voetjes zijn gegroeid. Kijk ook goed of de maat van de schoen wel overeenkomt met de maat op de meter. Het is niet vreemd als je baby in minder dan 6 weken uit de (te grote) schoenen groeit !

Wat je baby in de elfde maand kan

Aan het einde van de elfde maand kunnen baby's dit

Veel baby's leren in maand 11

Zwaaien.
Klappen.
Snappen wat ja en nee betekent.
Met de bal spelen.
Klapspelletje spelen.
Eventjes zelfstandig blijven staan.

Sommige baby's leren in maand 11

Meerder woordjes zeggen.
Zelf uit een beker drinken.
Iets aanwijzen dat ze willen hebben.
Pappa en mamma nadoen.
Hun eigen spullen opruimen in een doos.

Enkele baby's leren in maand 11

Zelfstandig een langere tijd blijven staan zonder te vallen.
Uit hun eigen beker drinken.
Simpele instructies begrijpen (zoals pak je speeltje).
Nog meer woordjes zeggen.
Hun eigen brabbeltaaltje maken.

Meer ontwikkeling van de baby

Volgende maand: maand 12

Vorige maand: maand 10

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Ontwikkeling van je baby in de elfde maand'