Baby leert grijpen
Je kindje word geboren met een grijpreflex maar echt bewust iets vastpakken, kan je kindje nog niet. De komende 12 maanden ontwikkelt je kindje alle vaardigheden die hiervoor nodig zijn. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je hier.
De eerste maanden
Je kindje wordt geboren met een grijpreflex. Dit kun je zelf zien door jouw vinger zachtjes tegen de handpalm van je kindje aan te leggen. Je kindje zal direct proberen jouw vinger te grijpen. Je kindje doet dit volautomatisch en heeft er zelf nog geen controle over. Deze reflex zal langzaam steeds minder sterk optreden de komende weken.
Je zult zien dat je kindje meestal de vuistjes heeft gebald de eerste 8 weken. Pas na 8 weken beginnen de meeste kinderen met het strekken van hun vingertjes.
3 maanden
De meeste kindjes zullen nog geen voorwerpen vast kunnen grijpen rond deze leeftijd. Wel is je kindje druk bezig met het oefenen van zijn of haar oog-hand coördinatie. Dit doet je kindje door tegen van alles aan te slaan. Je kunt hier een leuk spelletje van maken met je kindje. Pak een rammelaar of iets anders waar je kindje tegenaan kan slaan en houd dit voor het gezichtje van je kindje. Je kindje zal nu proberen hier tegenaan te slaan en zich kostelijk vermaken !
4 maanden
In korte tijd heeft je kindje veel geleerd. De meeste kindjes kunnen nu een voorwerp aanpakken als dat ze aangegeven wordt. De meeste kindjes doen dit met 2 handen. Ze pakken het voorwerp en trekken dit direct naar zich toe. De meest kindjes lukt het nog net om zelf naar een voorwerp te grijpen.
Als je je kindje wilt helpen, geef ze dan niet meer dan 1 stuk speelgoed tegelijkertijd. Het vastpakken van 1 voorwerp vergt alle concentratie van je kindje op dit moment.
5 to 6 maanden
In deze maanden leert je kindje om een voorwerp met 1 hand aanpakken en van de ene hand naar de andere doorgeven. Dit zal in het begin nog lang niet zo soepel gaan. Je kindje kan hier soms heel boos over worden. Het doorgeven van de ene hand naar de andere hand is een teken dat de oog hand coördinatie een stuk is verbeterd.
Je kindje heeft ook geleerd dat hij of zij zelf naar voorwerpen kan grijpen om deze vervolgens op te pakken.
Als je kindje rond deze tijd al tandjes krijgt, zal je kindje alles wat hij of zij te pakken kan krijgen proberen in de mond te stoppen. Pas dus op met kleine voorwerpen waar je kindje in kan stikken en zorg er voor dat je kindje deze nooit te pakken kan krijgen !
7 tot 8 maanden
Deze maand verbetert je kindje de vaardigheden die het heeft geleerd. Het ziet er al erg handig uit.
Je kindje krijgt de duimen door waardoor het gemakkelijk een voorwerp beet kan pakken en door kan geven naar de andere hand. Je kindje zal proberen voorwerpen in de hand te draaien en te bewegen. Ook zal je kindje bewust de polsen gaan gebruiken om voorwerpen nog beter te kunnen bewegen.
9 tot 12 maanden
Nu je kindje grote voorwerpen kan pakken en behoorlijk handig wordt, zal je kindje 2 andere vaardigheden willen leren. De eerste is de pincetgreep. Hiermee kan je kindje hele kleine voorwerpen te pakken krijgen tussen de duim en de wijsvinger.
De tweede is het manipuleren van objecten in de ruimte zoals dat heet. Met andere woorden: je kindje kan nu leren om een toren te gaan bouwen van blokken.
Je kindje zal ook nu (of soms al eerder) de zwaartekracht gaan ontdekken. Je kindje vind het een heerlijk spelletje om alles van zo hoog mogelijk te laten vallen. Mamma mag het natuurlijk oppakken zodat het hele proces herhaald en herhaald kan worden.
Je kindje leren te grijpen
Als ouder hoef je niet zo heel veel te doen om je kindje te leren grijpen. Het belangrijkste is dat je er voor zorgt dat er speelgoed aanwezig is waarmee je kindje kan oefenen. Kleine kindjes vinden vaak felgekleurd speelgoed erg leuk ! Als je kindje een stukje speelgoed nou niet zo leuk vindt, zet het dan nog even in de kast. Misschien is je kindje er gewoon nog wat te jong voor.
Als je kindje nog niet uit zichzelf naar speelgoed grijpt, oefen dan met het aangeven zodat je kindje kan leren beetpakken. Als je kindje dat onder controle heeft, kun je het aanmoedigen te gaan grijpen door speeltjes net iets verder te leggen of een paar centimeter meer afstand te houden bij het aangeven.
Als je kindje de fijnere motoriek door gaat krijgen, zorg dan voor wat fijne speeltjes. Een boekje waar je kindje in kan bladeren bijvoorbeeld.
Interessante forumvragen
- baby valt snel in slaap voor baby tv.
- Zijn eerste baby pakje. (Baby boys)
- Onderzoek baby loophulp
- poezen en baby
- Met hoeveel weken voelde je de baby?
- baby
- Baby gevoeld?
Alle artikelen over 'Ontwikkeling van de baby'
- 10 tekenen dat je baby van je houdt
- 10 tekenen dat je dreumes van je houdt
- Baby leert grijpen
- Baby leert kijken
- Baby leert klimmen
- Baby leert rollen
- Baby leert zitten
- Bot ontwikkeling bij kleine kinderen
- De eerste tandjes
- Eenkennigheid en verlatingsangst
- Gewicht van je baby
- Groei, je kindje wordt steeds groter
- Het gevaar van de tv en wipstoel
- Het verschil tussen jongens en meisjes
- Kruipen
- Leren glimlachen
- Linkshandig of rechtshandig, hoe ontstaat de handvoorkeur
- Lopen
- Oefeningen met je baby
- Ontwikkeling van de baby
- Ontwikkeling van je baby in de achtste maand
- Ontwikkeling van je baby in de derde maand
- Ontwikkeling van je baby in de eerste maand
- Ontwikkeling van je baby in de elfde maand
- Ontwikkeling van je baby in de negende maand
- Ontwikkeling van je baby in de tiende maand
- Ontwikkeling van je baby in de twaalfde maand
- Ontwikkeling van je baby in de tweede maand
- Ontwikkeling van je baby in de vierde maand
- Ontwikkeling van je baby in de vijfde maand
- Ontwikkeling van je baby in de zesde maand
- Ontwikkeling van je baby in de zevende maand
- Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger
- Zwangerschapskussen