Linkshandig of rechtshandig, hoe ontstaat de handvoorkeur
Bij ongeveer een derde van de kindjes dat geboren wordt, ligt het al vast dat ze rechtshandig worden. De andere 25% kunnen zowel linkshandig als rechtshandig worden. Hoe dat precies werkt, lees je hier.
Handvoorkeur
Als je naar je opgroeiende kindje kijkt, zul je zien dat je kindje nog niet echt een handvoorkeur heeft. Pas bij 8 maanden kun je de eerste tekenen waarnemen van een handvoorkeur. Dan kan er nog van alles veranderen want pas bij 2 jaar heb je zekerheid.
Hierop zijn enkele uitzonderingen. Sommige kinderen blijven heel lang 2-handig. Pas bij een jaar of 6 ontwikkelt zich een echte handvoorkeur. Onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de hoeveelheid testosteron waarmee je kindje in de baarmoeder in aanraking is gekomen. Voor zover bekend zijn er geen negatieve gevolgen voor tweehandigheid
Sommige andere kinderen ontwikkelen al heel vroeg een echte handvoorkeur. Je zou het misschien niet denken maar dat is niet altijd een goed teken. Je kindje hoort beide handen te ontwikkelen de eerste jaren. Maak dus even een afspraak met de kinderarts als dat niet het geval is.
Handvoorkeur testen
De allereerste test voor handvoorkeur is de houding na de geboorte. Als je kindje veel meer naar links kijkt wordt je kindje waarschijnlijk linkshandig. Deze test is niet erg betrouwbaar natuurlijk maar wel leuk om te kijken of het uitkomt !
De volgende test kun je doen bij een maand of 8. Je kindje heeft dan geleerd om voorwerpen met 1 hand aan te pakken. Je zult zien dat je kindje dan een voorkeur gaat ontwikkelen. Als je kindje het speeltje net iets vaker met links aanpakt dan met rechts (gedurende enkele weken) wordt je kindje waarschijnlijk linkshandig
Genetisch bepaald
Handvoorkeur is voor lange tijd een mysterie geweest. Het lukte onderzoekers maar niet om te bepalen wat er nu voor zorgt dat je kindje linkshandig of rechtshandig wordt. Tot op de dag van vandaag is er nog heel veel onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat de handvoorkeur voor het grootste gedeelte genetisch wordt bepaald. Het Gen PCSK6 blijkt van grote invloed op deze voorkeur, het grappige is dat dit gen ook verantwoordelijk is voor de groei plaatsing van asymmetrische lichaamsdelen (zoals de organen)
Het werkt als volgt: Ongeveer 75% van de kinderen ontwikkelt een 'normale' handvoorkeur en wordt dus rechtshandig. 25% Van de kinderen beschikt over een gen dat er voor zorgt dat deze kinderen niet perse rechtshandig hoeven te worden. Van hen ontwikkelt de helft een voorkeur voor links en de andere helft een voorkeur voor rechts. Zo ontstaat er dus bij 88% van de mensen een voorkeur voor rechts en bij 12% van de mensen een voorkeur voor links.
Interessante forumvragen
- veel last van mijn maag
- Striae
- Lange sliert slijm
- 5 dagen later
- bach rescue
- Negatieve testen maar toch zwanger!?
- zwanger na postnatale depressie
- wanneer is een naam te dichtbij?
- doe ik het wel goed? kan ik dit wel?
Alle artikelen over 'Ontwikkeling van de baby'
- 10 tekenen dat je baby van je houdt
- 10 tekenen dat je dreumes van je houdt
- Baby leert grijpen
- Baby leert kijken
- Baby leert klimmen
- Baby leert rollen
- Baby leert zitten
- Bot ontwikkeling bij kleine kinderen
- De eerste tandjes
- Eenkennigheid en verlatingsangst
- Gewicht van je baby
- Groei, je kindje wordt steeds groter
- Het gevaar van de tv en wipstoel
- Het verschil tussen jongens en meisjes
- Kruipen
- Leren glimlachen
- Linkshandig of rechtshandig, hoe ontstaat de handvoorkeur
- Lopen
- Oefeningen met je baby
- Ontwikkeling van de baby
- Ontwikkeling van je baby in de achtste maand
- Ontwikkeling van je baby in de derde maand
- Ontwikkeling van je baby in de eerste maand
- Ontwikkeling van je baby in de elfde maand
- Ontwikkeling van je baby in de negende maand
- Ontwikkeling van je baby in de tiende maand
- Ontwikkeling van je baby in de twaalfde maand
- Ontwikkeling van je baby in de tweede maand
- Ontwikkeling van je baby in de vierde maand
- Ontwikkeling van je baby in de vijfde maand
- Ontwikkeling van je baby in de zesde maand
- Ontwikkeling van je baby in de zevende maand
- Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger
- Zwangerschapskussen