Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Als je kindje geboren wordt, ziet het skelet er heel anders uit dan wanneer je kindje volwassen is. De verhoudingen zijn compleet anders en in korte tijd verdwijnen er meer dan 90 botten! Lees waarom dit zo is en hoe de botontwikkeling van je baby verloopt !

  • Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Steeds minder botten

Het lijkt misschien raar dat je kindje bij geboorte veel meet botten heeft dan wanneer het volwassen is. Je kindje ziet er bij de geboorte helemaal niet uit alsof het meer botten heeft. Hoe kan dat toch ?
De botten van je kindje liggen bij de geboorte nog wat uit elkaar. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste is je kindje flexibeler en kan je kindje gemakkelijk door het geboortekanaal. Ten tweede zorgt dit ervoor dat je kindje gemakkelijker kan groeien. Als je kindje groeit, komen de botten dichter tegen elkaar te liggen. Uiteindelijk groeien sommige botten aan elkaar en dat zorgt ervoor dat je eindigt met 206 botten.
Er komen ook een aantal botten bij op latere leeftijd. Kinderen tot 2 jaar hebben bijvoorbeeld nog geen knieschijven en het polsgewricht bestaan nog maar uit 3 botten in plaats van 8

Het hoofdje

De meest opvallende plek waar je kunt zien dat de botten nog niet aan elkaar zitten, is het hoofdje van je kindje. Boven op het hoofdje, aan de voorkant van je pasgeboren kindje zit een fontanel, een zachte plek op het hoofdje van je kindje waar nog geen schedelbot onder zit. Achter op het hoofdje zit een tweede, kleinere fontanel. Omdat de schedel het grootste gedeelte is van je kindje dat door het bekken moet tijdens de bevalling, is het belangrijk dat juist het hoofdje flexibel is. Je ziet dan ook vaak, zeker tijdens een snelle bevalling, dat het schedeltje na de geboorte nog een beetje uit vorm is. Dit trekt meestal heel snel weer bij.
Als je kindje 1 tot anderhalf jaar is, zijn de schedeldelen helemaal aan elkaar gegroeid en is de fontanel dus helemaal gesloten.
Een leuke bijkomstigheid is dat de verloskundige aan de hand van de fontanellen kan bepalen hoe je kindje ligt tijdens de bevalling.

De functie van botten

Botten hebben 2 belangrijke functies in het lichaam. Ten eerste zorgen ze voor ondersteuning, zonder botten zou je niet rechtop kunnen staan, je armen niet kunnen strekken etc. Ten tweede zorgen ze voor bescherming. Kijk maar naar je ribbenkast. Daar achter zitten alle belangrijke organen !

Botten verharden

Als je 8 weken zwanger bent, zullen de eerste botten van je baby zich gaan vormen. Deze bestaan voornamelijk uit kraakbeen en zijn nog erg zacht en flexibel. Tijdens de zwangerschap zullen de botjes wel ietsje verharden maar nog niet veel. Pas als je kindje melk gaat drinken begint het echte verharden van de botten. Dit komt door Calcium en Vitamine D die je kindje haalt uit de moedermelk (of flesvoeding).

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Ontwikkeling van de baby'