Het gevaar van de tv en wipstoel

Er komen steeds meer gadgets op de markt om je kindje rustig te houden. Soms wordt het zonder omhaal gepresenteerd maar soms heet het ook educatief speelgoed. Kijk maar eens naar alle apps, dvd's en elektronisch speelgoed wat er op de markt is. Maar is het allemaal wel zo goed voor je kindje ?

  • Het gevaar van de tv en wipstoel

Je baby in ontwikkeling

De eerste jaren moet je kindje zich nog aan alle kanten ontwikkelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Een baby heeft het nodig om zijn moeder te leren kennen, de wereld voor het eerst te zien, ontdekkingen te doen en om liefde te krijgen.
Het eerste jaar leert je kindje zo verschrikkelijk veel: rechtop zitten, omdraaien, kruipen en lopen. Maar ook geestelijk gebeurt er heel veel. De relaties die je kindje aangaat staan centraal voor de rest van het leven, de wereld die je kindje nog niet kent wordt structureel opgedeeld in categorieën en netjes verwerkt in de piepjonge hersentjes van je kindje.

Waarom geen tv en wipstoel

De tv en wipstoel kunnen je kindje te rustig houden. Het gevaar bestaat dat kinderen er veel te lang in blijven zitten. Juist in de cruciale tijd waarin ze moeten ontdekken, is het nooit een goed idee je kindje deze kans niet te geven. Naast het rustig houden, kan de tv je kindje ook overstimuleren. Tegenwoordig zijn programma's zo snel geknipt dat je kindje geen tijd heeft om de scene in zich op te nemen omdat er al weer wat anders gebeurt. Zelfs de tv programma's die speciaal voor hele jongen kinderen zijn gemaakt, zijn niet altijd even rustig voor kinderen
Er zijn heel veel onderzoeken gedaan die allemaal een verband vinden tussen sociale problemen, leesproblemen en gedragsproblemen en te veel televisie kijken op jonge leeftijd. Kinderartsen en fysiotherapeuten komen met enige regelmaat kinderen tegen van wie de lichamelijke ontwikkeling een achterstand heeft opgelopen. Zij trekken dan al snel het verband met te weinig beweging. Als je je kindje in de trilstoel voor de tv wilt zetten, doe dit dan op gezette tijden en houd het kort. Geef niet toe als je kindje om meer tijd vraagt maar bied een alternatief aan, zoals het samen lezen van een boek of een puzzeltje maken.

Is het echt zo erg ?

Dat hangt er een beetje vanaf. De televisie, elektronische gadgets, trilstoeltjes. Eigenlijk hoort het er allemaal bij. We zullen je niet adviseren om maar weer bij kaarslicht te gaan leven. Zeker op latere leeftijd kunnen educatieve elektronische speeltjes ook echt educatief zijn en kan de tv best voor wat ontspanning zorgen. Als je kindje een trilstoeltje heerlijk vindt, dan vinden we dat prachtig. We willen graag beide kanten van het verhaal laten zien. Zeker op jonge leeftijd moet je kindje gewoon veel bezig zijn, zowel lichamelijk als geestelijk.

Wat dan wel

Het beste wat je je kindje het eerste jaar kunt geven, is aandacht. Het maakt eigenlijk niet uit hoe. Je kindje is al snel handig genoeg om jou helemaal om zijn of haar vingertje te winden en voordat je het weet, speel je het ene spelletje na het andere zonder er ooit over nagedacht te hebben.
Onderzoek heeft laten zien dat het lezen van een boek samen met je kindje er voor kan zorgen dat je kindje zich op latere leeftijd beter kan concentreren. Kinderen die veel aandacht krijgen van hun ouders hebben over het algemeen een betere relatie met hun ouders en hebben op latere leeftijd betere, stabielere relaties met anderen.
Veel onderzoek laat zien dat het 'oude vertrouwde speelgoed' eigenlijk heel goed is voor je kindje. Een bal om tegenaan te slaan en later tegenaan te schoppen. Een blokkendoos om te leren stapelen en ga zo maar door. Niet voor niets kun je alle oude spelletjes ook met zijn tweeën doen.

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Ontwikkeling van de baby'