Ontwikkeling van je baby in de negende maand

Klimmen

Deze maand kan je baby leren klimmen. De baby wordt sterker en krijgt meer coordinatie. Vaardigheden zoals klimmen maar ook lopen ,komen binnen handbereik. Vaak begint klimmen vanuit kruipstand. Eerst klimt je baby over je been en over de bank maar klimt binnen korte tijd ook zomaar de trap op. Let daarom goed op dat nu de traphekjes zijn geplaatst.

Meer zitten, kruipen,lopen en taal

Veel baby's zijn de afgelopen maand(en) erg vooruitgegaan in de grove motoriek (lopen, zitten, kruipen etc.) en ook in de fijne motoriek (vastpakken, grijpen) en de komende tijd werpt dit zijn vruchten af. Alhoewel nog maar weinig baby's echt kunnen lopen, zit het er waarschijnlijk al wel aan te komen. De baby gaat staan, kruipt steeds vaardiger en kan al eventjes zitten.
De taalontwikkeling neemt ook een grote sprong. Veelgebruikte woorden zullen misschien al herhaald worden. Misschien heeft je baby al wat eigen woordjes die het vaak zegt en waarschijnlijk brabbelt de baby al best wel wat in het eigen taaltje.

Eten

Rond deze tijd kan jouw lieve allesetertje wel eens veranderen in een heuse tafeldictator. Voorheen belandde het meeste eten dat je je baby gaf wel in de mond. Daar kan nu verandering in komen. De muur en de grond worden snel baby's favoriete plekje om eten te deponeren. De ene dag eet je baby misschien alles wat los en vast zit en de andere dag gaat er geen hap naar binnen hoewel je zeker weet dat ze honger hebben.
Gefeliciteerd, jouw baby wordt zelfstandig. Vaak merk je dit het eerste met het eten. Een oplossing is om je baby vanaf nu zelf te laten eten. Je kunt je baby hier wel een beetje mee voor de gek houden. Geef je baby en lepel en tussen de pogingen door voer je gewoon het hapje. Dikke kans dat dat nog eventjes blijft werken (maar niet voor lang). Het eten van de baby mag nu ook grover van structuur zijn. Je baby moet het namelijk strakjes zelf vast kunnen pakken ! Zorg er ook voor dat het eten van je baby niet al te heet is. Grotere stukken eten koelen langzamer af en he baby kan zich snel verbranden.

Leren

Ben je ook wel eens verbaasd hoe snel je baby leert ? Van de ene op de andere dag kan je kleine weer iets compleet nieuws en het lijkt allemaal zo gemakkelijk te gaan. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe dat u werkt dat leren bij baby's ? We zullen een tipje van de sluier oplichten.

Herkennen en categoriseren

Zoals vorige maand aangegeven, slaat je kleine niet zomaar lukraak de informatie op die hij of zij binnenkrijgt maar probeert categorieën en groepen te maken. Een belangrijke stap in de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen is het leren organiseren van voorwerpen in groepen of categorieën, zoals honden, dieren, auto’s of voertuigen. Dit categoriseren gebeurt op basis van representaties of voorstellingen van categorieën die de jonge kinderen vormen.
Door dat te doen gebeuren er een dingen in het hoofdje van het kindje. De diversiteit van indrukken wordt verminderd. Informatie kan efficient opgeslagen worden (leren gaat dus makkelijker) en gemakkelijk opgehaald worden. Onbekende indrukken kunnen door middel van eerdere ervaringen ingeschat worden (het lijkt op een auto dus het zal ook wel rijden !)

Nadoen

Volgens Bandura, een belangrijke psychologische onderzoeker, leren kinderen vooral door na te doen. Kinderen hoeven dingen vaak maar 1 keer te zien en kunnen het daarna na doen. Daarom is het belangrijk een goed model te zijn voor je kinderen en je kinderen voldoende vertrouwen te geven in het eigen kunnen zodat ze gedrag ook na durven doen.

Associaties leggen

Bij leren door associaties worden koppelingen gelegd tussen acties en reacties. Deze koppelingen worden in een primair deel van je hersenen gelegd. Daarom werken ze al heel goed op hele jonge leeftijd. Een baby leert bijvoorbeeld al heel snel dat de geur van mamma betekent dat het drinken krijgt. Het associeert de geur met eten. Hetzelfde geldt voor glimlachen. Zodra de baby glimlacht, zullen pappa en mamma leuke geluiden gaan maken. Vandaar dat de baby steeds meer en vaker gaat glimlachen.

Wat je baby in de negende maand kan

Aan het einde van de negende maand kunnen baby's dit

Veel baby's leren in maand 9

Blijven staan terwijl ze iets vasthouden.
Een speeltje zoeken dat ze hebben laten vallen.
Klappen.
Lettergrepen combineren tot zelf verzonnen woordjes.
Bang worden wanneer ze allen worden gelaten.

Sommige baby's leren in maand 9

Dingen met duim en vinger oppakken.
Lopen terwijl ze zich vasthouden.
Eventjes zelfstandig blijven staan zonder zich vast te houden.
Zwaaien.
Snappen wat je met ja en nee bedoelt.
Een speeltje (expres) laten vallen en daarna gaan zoeken.
Zichzelf herkennen in een spiegel.

Enkele baby's leren in maand 9

Mamma en paapa zeggen tegen de juiste ouder.
Met een bal spelen.
Uit hun eigen fles / beker drinken.
Een tijdje zelfstandig blijven staan.
Meer woorden dan pappa en mamma zeggen.
Klapspelletjes spelen met pappa en mmama.

Meer ontwikkeling van de baby

Volgende maand: maand 10

Vorige maand: maand 8

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Ontwikkeling van je baby in de negende maand'