Ontwikkeling van je baby in de eerste maand
Allereerst gefeliciteerd
Je baby is geboren en jij als kersverse mamma of pappa bevindt je op een rose of blauwe wolk. Toch zal je, zeker als dit je eerste kindje is, heel veel vragen hebben. Hoe werkt zo'n baby nu eigenlijk ? Wat gaat er gebeuren en wat kan je doen ? In de artikelen over het eerste jaar van je baby zullen wij je per maand vertellen hoe de normale ontwikkeling van een baby verloopt. Maar de ene baby is de andere niet, jongetjes ontwikkelen zich anders dan meisjes en binnen hetzelfde geslacht zit er ook een wereld van verschil. Wees dus niet bang dat jouw baby meteen een achterstand oploopt als hij of zij iets niet op het verwachte moment uitvoert of kan. Waarschijnlijk is de baby druk bezig met iets anders en heeft dat even voorrang. Het komt, normaal gesproken, allemaal vanzelf goed.
Algemeen
Het lijkt er op dat je baby in de eerste maand niet veel meer kan dan slapen, huilen, eten en poepen. Dat is niet helemaal waar. Je baby heeft al zijn eigen kleine karakter. Als je goed kijkt, kun je dit nu al zien en zul je sommige van deze eigenschappen zijn of haar hele leven lang blijven zien. Als dit niet je eerste kindje is, zie je misschien ook al een verschil in karakter met je eerdere kindjes.
Je baby is ook al druk aan het oefenen om bepaalde basisvaardigheden te leren zoals het bewegen van de armpjes, beentjes en het kijken. De eerste weken zal je baby ook steeds beter worden in het drinken. Het voeren zal steeds makkelijker gaan (alhoewel het soms ook wel eens een keertje niet zo goed zal lukken).
Het allerleukste is het deze maand als je baby voor het eerst gaat lachen. De meeste baby's beginnen met een heel voorzichtige glimlach die nog niet zo goed te zien is. Let er dus goed op !
Zintuigen
Je baby is geboren met verschillende zintuigen (zoals de ogen, oren, neus, huid )en de hersenen. Deze zijn al in min of meerdere mate ontwikkeld en je baby gaat hard aan de slag om deze verder te ontwikkelen.
Zien
Als je baby geboren is, kan het nog niet scherpstellen. Je baby ziet het scherpst op zo'n 20 centimeter afstand. Dit is toevallig ook precies de afstand tussen de borst en het gezicht van mamma.
Een pasgeborene draait zich naar het licht toe (als dat niet te fel is). Hij merkt al heel goed het verschil tussen licht en donker maar ziet nog wazig. Hij ziet alles beter van dichtbij. Waarschijnlijk is het je opgevallen dat je baby vaak scheel kijkt. Dit komt omdat de ogen nog niet samenwerken. Dit is dan ook niet hetzelfde als scheel kijken bij volwassenen. Naarmate je baby ouder wordt en het gezichtsvermogen verder ontwikkelt, zal de baby minder scheel gaan kijken. Aan het einde van de maand kan je baby al scherp stellen tot ongeveer 3 meter afstand.
Als je baby geboren wordt, kan het nog geen kleuren onderscheiden maar het ziet al wel contrast. Je baby ziet dus lichte vlakken op donkere achtergronden en donkere vlakken op lichte achtergronden. Aan het einde van deze maand begint je baby kleur te zien. Dit begin met de primaire kleuren rood geel en groen. Vandaar dat baby's vaak een voorkeur hebben voor felle primaire kleuren.
Ruiken
Pasgeboren baby's kunnen al ruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld mamma ruiken en worden hongerig van de geur van de melk. Volwassenen hebben een leven lang ervaring met het ruiken van complexe geuren. Zo kun je bijvoorbeeld ruiken wat voor ingrediƫnten er vanavond worden gekookt. Je baby gaat de komende tijd ook leren om veel verschillende geuren te onderscheiden.
Horen
Pasgeboren baby's kunnen al horen maar niet zo goed als volwassenen. Als je wilt weten of jouw baby al reageert op geluid, kun je aan de andere kant van de baby gaan staan en wat zeggen tegen hem of haar. Als de baby het gezichtje draait, dan is de kans groot de hij of zij je gehoord heeft. Aan het einde van deze maand is de baby in staat het stemgeluid van mamma (en pappa) te herkennen.
Gezondheid
Je pasgeboren baby is nog erg kwetsbaar en kan zelf niet aangeven wat er mis is. Hieronder bespreken we enkele punten waar je op kunt letten. Bij twijfel kun je het beste direct contact opnemen met je huisarts of verloskunde.
Huid
Geel zien
Sommige baby's zien een beetje (of soms erg) geel na de geboorte. Dit heeft vaak te maken met de werking van de lever. Over het algemeen verdwijnt de gele kleur vanzelf wanneer de baby goed gaat plassen en de lever goed gaat werken. Wanneer een baby niet goed plast of geel ziet, is het verstandig om dit te bespreken met de verloskundige of de huisarts.
Puistjes
Sommige baby's hebben veel last van witte puistjes. Dit kan over het algemeen weinig kwaad en de kleine witte puntjes verdwijnen vanzelf.
Huidschilfers
Sommige baby's hebben (veel) last van een droge huid en huidschilfers. Dit kan vervelend aanvoelen voor de baby. Een beetje babyolie kan hierbij helpen. Deze aandoening verdwijnt vaak vanzelf.
Blauwe plekken
Veel baby's hebben blauwe plekjes op hun lichaam. Deze zijn vaak opgelopen tijdens de geboorte en gaan vanzelf weer weg. Als je baby veel blauwe plekken heeft of er komen blauwe plekken bij, kun je dit het beste even bespreken met de huisarts of verloskundige
Darmkrampen
Veel baby's krijgen aan het einde van de eerste maand last van darmkrampjes. Het is lastig te herkennen wanneer je baby hier last van heeft. Als je baby tijdens het huilen verkrampt, wil dit wel eens een aanwijzing zijn. Wrijven over het buikje kan wel eens helpen. Zorg in ieder geval dat er tijdens het drinken zo weinig mogelijk lucht mee naar binnenkomt en dat de lipjes goed afsluiten. Darmkrampen verdwijnen vaak vanzelf weer tussen de 3 en 4 maanden.
Verlies van de navelstreng
Binnen enige dagen na de geboorte moet de navelstreng loslaten. De navelstreng kan gaan stinken en na verloop van tijd laat deze los. Het naveltje kan hierbij nog een heel klein beetje gaan bloeden. Als er veel bloed vrijkomt of als je het niet vertrouwt, neem dan contact op met de huisarts of verloskundige.
Koorts
Baby's kunnen soms heftig reageren op een virus of infectie en kunnen heel snel (hoge) koorts krijgen. Soms zelfs met koortsstuipen. Het is daarom belangrijk dat je de temperatuur van de baby goed in de gaten houdt als je vermoedt dat je baby niet lekker is.
Plassen en poepen
Het is belangrijk dat pasgeboren baby's goed plassen en poepen (zie ook darmkrampjes). Een pasgeboren baby plast zo'n 6 to 10 keer per dag (en moet dus even vaak verschoond worden). De plas kan er in het begin oranje uit zien maar moet na een paar dagen wit doorzichtig worden.
Een baby moet ook poepen, het liefst 1x per dag maar dat gebeurt lang niet altijd. De eerste poepluiers kunnen er donker uit zien door het meconium dat de baby in de baarmoeder heeft ingeslikt. Daarna wordt de ontlasting vaak lichter. Als een baby verstopt is of enkele dagen niet heeft gepoept, kun je dit het beste bespreken met je huisarts of verloskundige.
Voeding
In het begin is het belangrijk dat je baby vaak en regelmatig drinkt. Een baby 'komt' vaak zelf tussen de 3 en 4 uur. Er mag nooit meer dan 4 uur tussen de voedingen zitten. Als dat wel zo is, kan de baby verslappen en suf worden.
Een pasgeboren baby mag dus ook nooit heel de nacht doorslapen ! Het kan ook zijn dat je baby ieder uur of elke 2 uur wil eten. Dat noemen ze een regeldag. Hiermee probeert een baby de melkproductie van mamma te vergroten omdat het meer voeding nodig heeft.
Slapen
Een baby slaapt gemiddeld 8 uur per dag en 8 uur per nacht. Tegenwoordig wordt aangeraden een baby op de rug te laten slapen. Dit vermindert de kans op wiegendood.
Het is belangrijk om goed op de temperatuur van je baby te letten als hij of zij slaapt. De kamer waar de baby slaapt, mag niet te koud maar ook zeker niet te warm zijn omdat de baby zelf zijn of haar temperatuur nog niet goed kan reguleren.
Als je geluk hebt, zit er een regelmaat in het eet- en slaappatroon van je baby. Vaak slaapt de baby 2 uur en wordt dan wakker om te eten of te spelen. Na ongeveer een uurtje valt de baby weer in slaap. Er zijn ook momenten dat je baby het patroon omgooit. Dat kan voor de ouders lastig zijn. Meestal na een paar maanden neemt je baby een vaster patroon aan.
Spelletjes
Baby's kunnen nog niet veel maar je kunt wel alvast een paar dingen met je baby doen. Baby's vinden het sowieso prettig om aangeraakt en vastgehouden te worden. Pak je baby dus maar op en loop door het huis. Na 2 weken mag je ook naar buiten. Let wel op dat je je baby niet in de volle zon legt. Je kunt je baby op zijn buikje, rug en zij leggen als de baby dat leuk vindt. Soms vinden ze het prettig om in deze positie alvast hun eerste arm-, been- en kijkoefeningen te doen. Zorg er voor dat de baby alvast je stem leert kennen en praat lekker veel tegen de baby.
Wat je baby in de eerste maand kan
Aan het einde van de eerste maand kunnen baby's dit
Veel baby's kunnen nu
Hun hoofdje af en toe een stukje optillen als ze op hun buik liggen.
Reageren op geluiden.
Reageren (ogen dichtknijpen) op fel licht.
Hun gezichtsveld scherp stellen op gezichten (van dichtbij).
Sommige baby's kunnen nu
Bewegende dingen volgen als deze dichtbij zijn.
De eerste geluidjes maken (vaak klinkers zoals oo en aah).
Hun gezicht draaien naar geluiden.
Enkele baby's kunnen nu
Glimlachen als reactie op mamma's lach.
Hardop lachen.
Het hoofd 45 graden omhoog houden terwijl ze op hun buik liggen.
Het hoofdje rechtop houden terwijl ze rechtop zitten.
Meer ontwikkeling van de baby
Volgende maand: maand 2
Interessante forumvragen
- 1 maand overtijd en allemaal negatieve testen
- voedschema 6 maand
- voorkeur welke maand bevallen ?
- maand ramadan
Alle artikelen over 'Ontwikkeling van je baby in de eerste maand'
- 10 tekenen dat je baby van je houdt
- 10 tekenen dat je dreumes van je houdt
- Baby leert grijpen
- Baby leert kijken
- Baby leert klimmen
- Baby leert rollen
- Baby leert zitten
- Bot ontwikkeling bij kleine kinderen
- De eerste tandjes
- Eenkennigheid en verlatingsangst
- Gewicht van je baby
- Groei, je kindje wordt steeds groter
- Het gevaar van de tv en wipstoel
- Het verschil tussen jongens en meisjes
- Kruipen
- Leren glimlachen
- Linkshandig of rechtshandig, hoe ontstaat de handvoorkeur
- Lopen
- Oefeningen met je baby
- Ontwikkeling van je baby in de achtste maand
- Ontwikkeling van je baby in de derde maand
- Ontwikkeling van je baby in de eerste maand
- Ontwikkeling van je baby in de elfde maand
- Ontwikkeling van je baby in de negende maand
- Ontwikkeling van je baby in de tiende maand
- Ontwikkeling van je baby in de twaalfde maand
- Ontwikkeling van je baby in de tweede maand
- Ontwikkeling van je baby in de vierde maand
- Ontwikkeling van je baby in de vijfde maand
- Ontwikkeling van je baby in de zesde maand
- Ontwikkeling van je baby in de zevende maand
- Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger
- Zwangerschapskussen