Vis eten tijdens de zwangerschap
Vis eten tijdens de zwangerschap is een goed idee. Vis bevat veel goede vetzuren die erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je baby !
Vis is goed voor de baby
Er wordt aangeraden om 2 keer per week vette vis te eten als je zwanger bent maar ook tijdens de periode van borstvoeding. Dit gebeurt in Nederland over het algemeen veel te weinig. Vette vis bevat veel omega3 vetzuren en juist die vetzuren zijn goed voor de ontwikkeling van je kindje. Deze vetzuren zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de ontwikkeling van de ogen. Diverse onderzoeken hebben laten zien dat baby's van wie de moeder veel vette vis at op latere leeftijd een beter motoriek hebben dan kinderen van wie de moeders niet veel vis aten. Ook was hun IQ hoger en hadden deze kinderen op latere leeftijd betere sociale contacten.
Welke vis eten
Zoals gezegd, zijn vooral de vette vissen gezond en goed voor je baby. Het beste kun je vis als haring, makreel en zalm eten. Als je geen vis lust, kun je gelukkig ook viscapsules kopen. Hierin vind je ook de gezonde omega 3 vetzuren die je zo goed kunt gebruiken tijdens je zwangerschap.
Kijk uit voor
Sommige vis is dan juist weer niet zo goed om te eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft. OVer het algemeen is het verstandig om goed op te letten welke vis je eet. Een goede visboer kan je vertellen welke vis goed voor je is en weet ook hoe oud de vis is die je in zijn winkel kan vinden.
Kwik in vis
De zogenoemde roofvissen eten andere vissen. Doordat het water (bijna overal ter wereld) licht verontreinigt is, zit in vis een kleine concentratie kwik. Juist de vissen die veel ander vissen eten (roofvissen dus) krijgen meer van dit kwik binnen. Tijdens je zwangerschap is het niet goed voor je baby om te veel kwik binnen te krijgen. Daarom kun je beter geen roofvissen eten. De vis die je beter kan laten staan is: verse tonijn, marlijn, koningsmakreel, haai, zwaardvis en snoekbaars. Tonijn in blik bevat veel minder kwik, dit kun je gewoon eten (2x per week maximaal)
Vacuum verpakte en rauwe vis
Vacuum verpakte vis kan soms de listeria-bacterie bevatten. Deze bacterie kan zich goed vermenigvuldigen juist in deze omstandigheden. Deze bacterie is erg gevaarlijk voor je kindje en kan er voor zorgen dat je kindje te vroeg geboren wordt of dat je een miskraam krijgt. Pas dus heel erg op met voorverpakte vis (eet het niet !). Als je toch vacuum verpakte vis wilt eten, verhit de vis dan tot minstens 75-85 graden. Daarbij wordt de bacterie gedood.
Rauwe vis kan deze bacterie ook bevatten. Een uitzondering hierop is gezouten haring die vaak maar kort op zout wordt bewaard en daarbij deze bacterie niet bevat.
Diepvries vis is over het algemeen juist wel veilig omdat de listeria bacterie zich niet kan vermenigvuldigen in de diepvries. Na het ontdooien kan de bacterie zich wel vermenigvuldigen dus laat de vis niet te lang staan !
Interessante forumvragen
- Zwanger na buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- groeipijn?
- Hoe groot is de kans
- Beeld ik het me in of toch maar even testen?
- Wie heeft ervaring met een BBZ?
- Brent
- welke
- Zinna en Zilla?
- Ettiène
Alle artikelen over 'Eten, voeding en voedsel tijdens de zwangerschap'
- Calcium en zwangerschap
- Eten, voeding en voedsel tijdens de zwangerschap
- Fast food eten tijdens de zwangerschap
- Foliumzuur en voeding
- Fosfor en zwangerschap
- IJzer en zwangerschap
- Kaas eten wanneer je zwanger bent
- Koffie tijdens de zwangerschap
- koper en zwangerschap
- Laat in de avond eten
- Magnesium en zwangerschap
- Melk drinken tijdens de zwangerschap
- Rauw vlees
- Rauwe groenten
- Snoepen tijdens de zwangerschap
- Vet eten
- Vis eten tijdens de zwangerschap
- Vitamine A en zwangerschap
- Vitamine B en zwangerschap
- Vitamine C en zwangerschap
- Vitamine D en zwangerschap
- Vitamine E en zwangerschap
- Voedingsgroepen en zwangerschap
- Zink en zwangerschap
- Zwangerschap, misselijkheid en eten
- Zwangerschapslusten