Rauw vlees

Tijdens je zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten in verband met toxoplasmose. Maar wat als je deze ziekte al hebt gehad ? Mag het dan wel ?

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren kindje. De moeder zelf zal er over het algemeen niet zo ziek van worden. De symptomen zijn vermoeidheid, koorts en lusteloosheid maar hoeven niet altijd op te treden. Je kunt de infectie echter doorgeven via de moederkoek. vooral in het eerste trimester kan de ziekte je baby schade toebrengen !

Welk vlees mag ik eten

Toxoplasmose komt onder andere voor in rauw vlees. Vlees dat verhit is geweest, mag je gewoon eten. Hieronder valt dus vlees dat is gebakken, gekookt, gerookt, gegrild en gestoomd. Vandaar dat je dus wel etenswaren als rauwe ham mag eten omdat dit gerookt is. Als je het niet zeker weet of vlees gerookt, gestoomd of gekookt is, vraag het dan aan iemand die er verstand van heeft, bijvoorbeeld een goede slager. Bij de lokale supermarkt is deze kennis vaak niet aanwezig.

Als ik al toxoplasmose heb gehad, mag ik dan wel rauw vlees eten

Als je al toxoplasmose hebt gehad dan is de kans dat je het nog een keer krijgt een heel stuk kleiner maar toch kun je het weer krijgen! Daarbuiten kunnen er in rauw vlees ook andere ziekteverwekkers zitten zoals salmonella en listeria. Tijdens je zwangerschap ben je hier allemaal wat vatbaarder voor dus het is verstandig om sowieso tijdens jouw zwangerschap geen rauw vlees te eten !

Help, ik heb rauw vlees gegeten, wat nu ?

Als je vermoed dat je besmet bent met de toxoplasmose bacterie, bijvoorbeeld door het eten van rauw vlees dan kun je je huisarts vragen om je te testen op de ziekte! Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid antistoffen in je bloed. Als je geen antistoffen hebt dan heb je de ziekte niet en heb je hem ook niet gehad. Als je veel antistoffen hebt dan heb je de ziekte al eens gehad en ben je er nu immuun voor. Als je een beetje antistoffen hebt dan heb je de ziekte waarschijnlijk opgelopen en kun je behandeld worden met antibiotica.
Het is natuurlijk niet zo dat je van ieder rauw stukje vlees een infectie oploopt met de toxoplasmose bacterie maar voorkomen is in dit geval beter dan genezen !

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Eten, voeding en voedsel tijdens de zwangerschap'