Rauwe groenten en zwangerschap

Als je zwanger bent, zijn rauwe groenten en fruit heel erg gezond voor je. Toch moet je oppassen met rauwe groenten. Deze groenten kan besmet zijn met de listeria bacterie en kan erg gevaarlijk zijn voor je kindje.

Rauwe groenten zijn gezond

Rauwe groenten en fruit zijn erg gezond omdat ze veel meer voedingsstoffen bevatte dan gekookt of gebakken eten. Ook bevatten ze meer vocht wat weer goed is voor je cellen, je stofwisseling en je energie niveau. Juist tijdens je zwangerschap is het dan ook aan te raden extra rauwe groenten en vers fruit te eten.

Listeriose

Een listeriose besmetting kan heel erg gevaarlijk zijn. Je kan een miskraam krijgen, een voeggeboorte of een doodgeboren kindje. Een listeriose besmetting is vaak lastig te herkennen waardoor een behandeling niet altijd op tijd komt. Reden genoeg dus om heel voorzichtig te zijn met rauwe groenten.

Zwangerschap en rauwe groenten

Om de kans op een besmetting met de listeria bacterie zo klein mogelijk te maken is het belangrijk dat je je aan de volgende richtlijnen houdt:
- Bewaar groente altijd in een koude koelkast (4 graden).
- Een geen groente over de datum.
- Verhitting boven 70 graden doodt de bacterie.
- Houd je keuken hygiƫnisch, gebruik geen houten snijplank, houd je keuken en koelkast goed schoon, vervang de handdoeken en theedoeken regelmatig en maak je messen goed schoon.
- Eet geen groenten tegen de houdbaarheidsdatum aan, ook geen voorverpakte groenten.

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Eten, voeding en voedsel tijdens de zwangerschap'