HPL

HPL is een hormoon dat vooral tijdens je zwangerschap aan wordt gemaakt en zorgt er onder andere voor dat je lichaam het vruchtje niet afstoot.

functie van HPL tijdens de zwangerschap

HPL staat voor Humaan Placental Lactogen en is een hormoon dat tijdens je zwangerschap wordt aangemaakt. Vanaf een week of 5 is HPL in je bloed aantoonbaar. HPL heeft een aantal belangrijke functies in jouw lichaam tijdens je zwangerschap.
Voorkomen van afstoting.
Een heel belangrijke functie van HPL is dat het er voor zorgt dat de vrucht waar niet lichaamseigen stoffen van de vader in zitten niet wordt afgestoten. Zo kan je baby dus veilig groeien in je baarmoeder.
Remmen van moedermelk.
HPL zorgt er ook voor dat er nog geen moedermelk wordt aangemaakt. Na be bevalling daalt je HPL spiegel snel en stijgt je prolactine spiegel waardoor je borstvoeding gaat produceren.
Aanmaken andere hormonen.
hCG zorgt er voor dat je lichaam in grote getale de hormonen Oestrogeen en progesteron aan gaat maken.
Voeding van de baby.
HPL zorgt er voor dat glucose (suikers) via de placenta aan de baby kunnen worden gegeven. Daarbij reguleert het ook de suikerspiegel van je baby door insuline van de moeder af te breken. Daarnaast zorgt het er voor dat vet gemakkelijk afgebroken kan worden en omgezet kan worden in voedingstoffen. Dit wil niet zeggen dat je tijdens je zwangerschap minder vet hebt. Integendeel zelfs.

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Zwangerschapsklachten, kwaaltjes en gezondheid'