Progesteron tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maak je veel van het hormoon progesteron aan. Waarom en wat dit met je doet, leggen wij hier uit

Progesteron

Progesteron is een hormoon dat afhankelijk van de fase van je ovulatie in meer of mindere mate wordt aangemaakt. Het meeste progesteron heb je een aantal dagen na je vruchtbare periode en dat is niet voor niets. Als je zwanger bent, heb je wel 10 tot 100 keer meer progesteron in je bloed dan normaal.
Progesteron maakt je lichaam klaar voor een zwangerschap. Het zorgt voor een goede doorbloeding van de baarmoeder waardoor het bevruchte eitje in kan nestelen. Het zorgt er ook voor dat je baarmoederwand niet meer doordringbaar is waardoor zaadcellen niet meer binnen kunnen dringen om nog een ander eitje te bevruchten. Het zorgt er voor dat je niet meer menstrueert en het zorgt er ook voor dat je slijmprop wordt aangemaakt om je kindje te beschermen.
Als laatste zorgt progesteron er voor dat je baarmoeder de baby niet ziet als iets vreemds door de gevoeligheid van de spieren in de baarmoeder te verminderen. Hierdoor wordt je kindje niet door de baarmoeder afgestoten.

Progesteron en zwangerschapskwaaltjes

Progesteron heeft een ontspannende werking. Progesteron verslapt de wanden van je bloedvaten. Dit kan er voor zorgen dat bloed moeilijker door je lichaam gepompt kan worden. Een aantal zwangerschapsklachten zoals vocht vasthouden, duizeligheid, bloedend tandvlees en spataderen worden hierdoor verklaard. Het zorgt er ook voor dat je maagklep minder goed afsluit waardoor je last kunt krijgen van brandend maagzuur. Voor een uitgebreide uitleg kun je op de kwaaltjes klikken.

De bevalling en progesteron

Voor de bevalling neemt de verhouding progesteron in je bloed af. Dit gebeurt ook 's nachts. Vandaar dat zo veel bevallingen in de nacht beginnen omdat dan de invloed van progesteron het minste is en de invloed van andere hormonen zoals oxytocine en estradiol toenemen. De balans kan dan aan het einde van je zwangerschap omslaan waardoor deze kan beginnen !

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Zwangerschapsklachten, kwaaltjes en gezondheid'