Een betere bevalling
Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw bevalling zo pijnloos en snel mogelijk verloopt? Je krijgt helaas niet de keus om je eigen bevalling te bepalen, dat is afwachten. Maar er zijn wel een paar dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat de bevalling net iets comfortabeler verloopt.
Houdingen
Het is absoluut niet nodig om je hele bevalling, van weeën tot persen, plat op je rug in bed te liggen. Er zijn verschillende houdingen die je kan aannemen tijdens je weeën en zelfs de bevalling. Probeer uit welke houding er bij jou voor zorgt dat je het minste pijn hebt en waarbij je je het beste kan ontspannen. De ene vrouw wil bijvoorbeeld het liefst rondlopen tijdens de weeën terwijl de ander liever ergens overheen hangt, bijvoorbeeld de achterkant van een stoel. Je kan ook zorgen dat je voor je bevalling begint een skippybal in huis hebt, hier kan je een beetje op wiebelen en veel vrouwen ervaren dat als prettig. Volgens de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) hebben vrouwen die tijdens hun bevalling veel verschillende houdingen aannemen een snellere bevalling hebben en minder pijn ervaren. Daarnaast zou de ontsluiting bevordert worden door een verticale houding (staan, lopen, zitten). Overdrijf dit natuurlijk niet, het belangrijkste is dat jij je goed kan ontspannen in een houding die voor jou op dat moment prettig is en neem ook af en toe rust als je graag rond wilt lopen of staan.. Overigens geldt dat wanneer je in het ziekenhuis bevalt het niet altijd mogelijk is om de houding aan te nemen die je het liefst zou willen, bijvoorbeeld omdat je apparatuur op je lichaam hebt zitten die je kindje in de gaten houdt.
Puffen
Een goede manier om je te concentreren is puffen. Er zijn verschillende manieren van puffen voor verschillende fases van je bevalling. Meer informatie hierover krijg je op zwangerschapsgym/yoga. Overigens is uit een Zweeds onderzoek van meer dan 1000 vrouwen, gepubliceerd in 2009 in The International Journal of Obstetrics and Gynaecology gebleken dat vrouwen die geleerd hebben hoe ze moeten puffen tijdens de bevalling, de bevalling niet minder pijnlijk hebben ervaren dan vrouwen die hiervoor geen cursus hebben gevolgd. Moet je dan maar niet leren puffen? Het is wel een goede manier om je wat zekerder te voelen, je hebt dan misschien niet minder pijn maar je kan er wellicht net even wat beter mee omgaan.
Een warm bad
Als je een warm bad neemt kan je je beter ontspannen, waardoor je weeën minder pijnlijk zullen aanvoelen. Als je last hebt van rugweeën kan het verlichting brengen om de douchestraal lekker op je rug te zetten en zo een poosje onder de douche te zitten.
Massage
Zet je partner aan het werk, papa wil zich vast ook graag nuttig maken! Vrouwen die rugweeen hebben ervaren het meestal als heel prettig als hun rug gemasseerd wordt, of dat er flink in de rug wordt geduwd, eventueel met de vuisten. Andere vrouwen willen juist dat er niemand aan ze zit, geef dat gewoon aan.
Interessante forumvragen
- angst voor snelle bevalling kiezen voor thuis bevalling ?
- Voorbereiding op Bevalling
- medische bevalling
- Menstruatiepijn na bevalling
- na bevalling
- Bevalling opwekken
- Bevalling
Alle artikelen over 'Bevalling'
- Acupunctuur en bevalling op gang helpen
- Acupunctuur na de bevalling
- Als de verloskundige te laat is
- Apgarscore
- Bang voor de bevalling
- Bed verhogen
- Begin van de bevalling
- Bevallen in het kraamhotel
- Bevallen van tweeling
- Bevalling
- Bevalling opwekken
- Complicaties bij de bevalling
- Couveuse
- De eerste ademhaling
- De rol van papa tijdens de bevalling
- Een betere bevalling
- Eerste keer aanleggen
- Geboorteplan
- Gebroken vliezen
- Harde buiken
- Hoe houdt de baby zich warm
- In het vruchtwater gepoept
- Indalingsweeën
- Inleiden van de bevalling
- Keizersnede
- Kiezen voor een waterbevalling
- Lotusgeboorte
- Medisch bevallen
- Na de bevalling
- Nageboorte
- Natuurlijk bevallen van een meerling
- Navelstreng doorknippen
- Ontsluitingsweeën
- Ontspannen tijdens de bevalling
- Persweeën
- Pijnbestrijding tijdens de bevalling
- Redenen om in het ziekenhuis te bevallen
- Redenen om thuis te bevallen
- Reflexen van je baby
- Rol van de verloskundige
- Route naar het ziekenhuis
- Slijmprop
- Soorten weeën
- Te vroeg geboren
- Thuisbevalling
- Toucheren
- Uitzuigen na de bevalling
- Verloop van de bevalling
- Vitamine K na de bevalling
- Vluchtkoffer
- Voor de bevalling
- Voorweeën
- Wanneer de verloskundige bellen
- Wanneer ga ik bevallen?
- Weeëntimer - online weëentimer voor je computer, telefoon of tablet
- Weeën
- Weeënstorm
- Weeënzwakte
- Ziekenhuis kiezen