Toucheren
Tijdens de eerste fase van je bevalling of tijdens de laatste weken van je zwangerschap zal de verloskundige je regelmatig toucheren. Er wordt dan gekeken of de baarmoedermond al week geworden is (verstreken is) en of je al ontsluiting hebt
Wat is toucheren ?
Tijdens het toucheren brengt een verloskundige of gynaecoloog 2 vingers in je vagina om te kijken of de baarmoedermond al verstreken is (week geworden is) of om te kijken hoe ver de ontsluiting al is gevorderd. Omdat er een kans bestaat op infectiegevaar doet de verloskundige dit altijd met een steriele handschoen en glijmiddel. Ook kan er zo gevoeld worden hoe het met de vliezen staat en wat de stand van het hoofdje is.
Als je vliezen al gebroken zijn maar je nog geen weeën hebt dan zal de verloskundige minder snel toucheren wegens de kans op infectiegevaar.
Ontspannen
De verloskundige zal je vragen je knieën naar je hoofd op te trekken en je benen beet te houden. Al met al niet de meest flatteuze houding maar wel noodzakelijk voor het onderzoek. Als je gespannen bent (of hier gespannen door wordt) dan kan het toucheren vervelend aanvoelen. Probeer daarom te ontspannen. Als je het vervelend vind dat er andere in de kamer aanwezig zijn waardoor je je niet goed kunt ontspannen kun je gewoon vragen of zij even opzij willen gaan of de kamer willen verlaten.
Als je op dat moment al weeën hebt is het goed om aan te geven wanneer een wee wegtrekt. De verloskundige kan tussen de weeën in het beste toucheren. Als je een wee op voelt komen geef dat dan ook aan ! De verloskundige kan er dan voor kiezen om even te wachten of om juist dan te toucheren om informatie te krijgen over wat er in de baarmoederwand gebeurt tijdens een wee. Toucheren tijdens een wee is altijd pijnlijk maar soms is het noodzakelijk
Kritisch over toucheren
Toucheren in de eerste trimesters van de zwangerschap is niet onomstreden. Toucheren is niet prettig en sommige vrouwen voelen zich er niet prettig bij. Ook levert toucheren een kans op infectie op. Bovendien geeft recentelijk onderzoek aan dat toucheren zonder een medische noodzaak lang niet altijd bijdraagt aan een betere diagnostiek. Je mag daarom best vragen naar de noodzaak en de alternatieven die er op dat moment zijn. Natuurlijk mag je ook altijd weigeren om ge-toucheert te worden.
Tijdens de bevalling is toucheren vaak wel belangrijk voor de verloskundige. Als je je hier niet prettig bij voelt dan raden we je aan om dit ruim van te voren te bespreken met de verloskundige. Zij kan je dan de voordelen en nadelen goed uitleggen. Je kunt dan van te voren samen afspreken wanneer de verloskundige wel en niet toucheert.
Interessante forumvragen
- Toucheren...
- Toucheren
- hoe was het bij jullie ? iemand tips ?
- Mijn bevalling van Floor
- Vergrootte niertjes
- Hilarische bevallingsverhalen
- Zwanger na buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Alle artikelen over 'Toucheren'
- Acupunctuur en bevalling op gang helpen
- Acupunctuur na de bevalling
- Als de verloskundige te laat is
- Apgarscore
- Bang voor de bevalling
- Bed verhogen
- Begin van de bevalling
- Bevallen in het kraamhotel
- Bevallen van tweeling
- Bevalling opwekken
- Complicaties bij de bevalling
- Couveuse
- De eerste ademhaling
- De rol van papa tijdens de bevalling
- Een betere bevalling
- Eerste keer aanleggen
- Geboorteplan
- Gebroken vliezen
- Harde buiken
- Hoe houdt de baby zich warm
- In het vruchtwater gepoept
- Indalingsweeën
- Inleiden van de bevalling
- Keizersnede
- Kiezen voor een waterbevalling
- Lotusgeboorte
- Medisch bevallen
- Na de bevalling
- Nageboorte
- Natuurlijk bevallen van een meerling
- Navelstreng doorknippen
- Ontsluitingsweeën
- Ontspannen tijdens de bevalling
- Persweeën
- Pijnbestrijding tijdens de bevalling
- Redenen om in het ziekenhuis te bevallen
- Redenen om thuis te bevallen
- Reflexen van je baby
- Rol van de verloskundige
- Route naar het ziekenhuis
- Slijmprop
- Soorten weeën
- Te vroeg geboren
- Thuisbevalling
- Toucheren
- Uitzuigen na de bevalling
- Verloop van de bevalling
- Vitamine K na de bevalling
- Vluchtkoffer
- Voor de bevalling
- Voorweeën
- Wanneer de verloskundige bellen
- Wanneer ga ik bevallen?
- Weeëntimer - online weëentimer voor je computer, telefoon of tablet
- Weeën
- Weeënstorm
- Weeënzwakte
- Ziekenhuis kiezen